ضایع شدن منابع پایه در بستر فرسودگی زیرساخت‌های کشاورزی کشاورزی

ضایع شدن منابع پایه در بستر فرسودگی زیرساخت‌های کشاورزی

  بزرگنمايي:

فصل اقتصاد - محصولات کشاورزی عمدتاً فسادپذیر بوده و عدم وجود صنایع تبدیلی و فرسودگی زیرساخت‌ها، سبب شده تا بخش زیادی از منابع پایه و سرمایه‌گذاری‌های انجام شده در حوزه کشاورزی تبدیل به ضایعات شود.

هدر رفت محصولات کشاورزی از کشت تا مصرف زیان مالی و معنوی بسیاری به اقتصاد کشور تحمیل کرده است.
در زنجیره تولید تا توزیع، یکی از حوزه‌هایی که نیاز به رسیدگی دارد میادین میوه و تره‌بار است. این مراکز به عنوان یکی از مهم‌ترین مراکز توزیع محصولات کشاورزی در ایران، نقش بسزایی در تأمین مواد غذایی سالم و با کیفیت برای شهروندان ایفا می‌کنند.
با این حال، این میادین با چالش‌های متعددی از جمله فرسودگی زیرساخت‌ها، نبود استانداردهای بهداشتی، واسطه‌های متعدد و عدم بهره‌گیری از فناوری‌های نوین رو به رو هستند.
بسیاری از مسئولان شهری سال‌های گذشته بر ضرورت تحول در میادین میوه و تره‌بار تأکید و راهکارهای بهبود این سامانه توزیع را ارائه داده‌اند، اما مشخص نیست که این موضوع چقدر در میادین میوه و تره‌بار کشور و به ویژه در تهران به وقوع پیوسته است.
چالش‌های موجود در میادین عرضه
حسام فتحی، کارشناس اقتصادی در گفت‌وگو با خبرنگار مهر، با اشاره به فرسودگی زیرساخت‌ها در بسیاری از بخش‌های مرتبط به خدمات شهری گفت: بسیاری از میادین میوه و تره‌بار در ایران از نظر ساختاری فرسوده بوده و امکانات اولیه مانند دستگاه‌های سرمایشی، روشنایی مناسب و فضای کافی برای تخلیه بار را ندارند.
وی با اشاره به اهمیت نبود استانداردهای مدرن در برخی میادین میوه و تره‌بار ادامه داد: عدم رعایت اصول بهداشتی در بسیاری از این میادین، منجر به فساد زودهنگام محصولات و تهدید سلامت مصرف‌کنندگان می‌شود.
این کارشناس اقتصادی با اشاره به عدم بهره‌گیری از فناوری‌های نوین در ارائه خدمات میادین میوه و تره‌بار در کلان‌شهر‎ها گفت: استفاده محدود از فناوری‌های نوین مانند سامانه‌های هوشمند مدیریت انبار، ردیابی محصولات و پرداخت الکترونیکی، مانع از بهبود بهره‌وری و کاهش هزینه‌ها می‌شود.
وی تصریح کرد: البته در برخی شهرها مانند تهران معدود مراکزی مجهز به سامانه‌های کنترل هوشمند شده‌اند؛ اما به نظر نمی‌رسد که این سازوکار در تمامی بازارچه‌ها و میادین پیاده شده باشد.
فتحی با بیان اینکه عدم شفافیت در قیمت‌گذاری مانعی مهم در راستای ارائه خدمات عادلانه است، گفت: عدم وجود یک نظام شفاف و یکپارچه برای قیمت‌گذاری محصولات کشاورزی، باعث ایجاد اختلاف قیمت در بازار و سردرگمی مصرف‌کنندگان می‌شود. استفاده از فناوری‌های جدید مانند اینترنت اشیا و یا هوشمندسازی ابزارهای مورد استفاده مانند ترازوها می‌تواند سازوکار لازم برای قیمت‌‎گذاری عادلانه را ایجاد کند.
کاهش ضایعات با هوشمندسازی فرایند توزیع
کارشناسان معتقدند که با بهبود زیرساخت‌ها و رعایت استانداردهای بهداشتی، می‌توان محصولات کشاورزی سالم و با کیفیت را در اختیار مصرف‌کنندگان قرار داد.
همچنین با بهبود فرایندهای کاری و استفاده از فناوری‌های نوین، می‌توان بهره‌وری در میادین میوه و تره‌بار را ارتقا داد.
این مسئله می‌تواند منجر به کاهش ضایعات غذایی در ایران شود؛ همچنین ایجاد زیرساخت‌های مناسب در میادین میوه و تره‌بار، می‌تواند به توسعه کشاورزی مدرن و افزایش درآمد کشاورزان و عرضه‌کنندگان میوه کمک کند.
به‌طورکلی می‌توان گفت که بازسازی و نوسازی میادین موجود و احداث میادین جدید با استانداردهای بین‌المللی می‌تواند مزایای گوناگون داشته باشد به عنوان مثال بهبود وضعیت تغذیه‌ای مردم، قیمت‎گذاری عادلانه و افزایش بهره‌وری اقتصاد کشاورزی از جمله مهم‎‌ترین آن‌ها است.
حذف اجباری منابع پایه و سرمایه‌ها
محصولات کشاورزی از کشت تا مصرف دورریز بسیاری دارند. این کالاها عمدتاً فسادپذیر بوده و عدم وجود صنایع تبدیلی مناسب برای تبدیل این محصولات از حالت خام خوری به صنایع تبدیلی در کشور سبب شده تا بخشی از سرمایه گذاری در این بخش ضایع شود.
بر اساس آخرین آمار و اطلاعات تقریباً 21 میلیون تن محصول فقط در حوزه تولید غلات شامل گندم، جو شلتوک، ذرت دانه‌ای سالانه در حال از بین رفتن است. با یک حساب سرانگشتی اگر فقط یک درصد تلفات این بخش را کاهش دهیم، با قیمت میانگین 15 هزار تومان برای محصولات، تقریباً 3 هزار میلیارد تومان (همت) سالانه صرفه‌جویی خواهیم داشت.
متأسفانه نه تنها سرمایه گذاری مورد نیاز در حوزه فناوری تأمین نمی‌شود بلکه خسارت‌های ناشی از سوخت اضافه و تبدیل شدن محصولات کشاورزی به ضایعات را هم باید به این آمار افزود که زیان بسیاری را به اقتصاد کشور تحمیل کرده است.
به متوسط در حوزه کشاورزی کشور حدود 30 درصد از محصولات تبدیل به ضایعات می‌شود. به این ترتیب 30 درصد محصولات آبی، 30 درصد منابع مالی، 30 درصد نیروی کاری، و… در حال از دست رفتن است.
به گفته کارشناسان و فعالان این حوزه حتی اگر این ضایعات به صفر هم نرسد و فقط 10 درصد کاهش پیدا کند در برخی محصولات نه تنها خودکفا می‌شویم که حتی می‌توانیم صادرکننده هم باشیم. ‌


ارسال نظر شما

Protected by FormShield

اخبار خواندنی

لانینا چه اثری بر آب و هوای ایران دارد؟

آغاز دور جدید پیش فروش محصولات سایپا از امروز دوشنبه

فشارافزایی پارس‌جنوبی از نان شب واجب‌تر است

برق و تصدی‌گری دولتی

بایدن: برای انتقال قدرت آماده ‌ایم/ آمریکایی‌ها نباید هرگز شورش علیه کنگره را از یاد ببرند

فضای مجازی با ذات دولت‌ها درهم تنیده است

سفر روس‌ها به ژاپن رکورد زد

صعود بازار آسیا

آغاز پیش‌فروش دو محصول سایپا از امروز/ مهلت ثبت‌نام تا تکمیل ظرفیت ادامه دارد

اثر تغییر نرخ دلار پایه در معاملات بورس کالا بر گروه‌های فلزات و پتروشیمی

این میزگرد تصویری را ببینید/ مشکلات صنعت سبدگردانی زیر ذره‌بین «کلینیک بورس» + ویدئو

حضور دهک 8 تا 10 بین متقاضیان نهضت ملی مسکن

آخرین قیمت دلار توافقی نیما/ دلار حواله 66هزار و 172 تومان شد

پیشنهاد اخذ مالیات ارزش افزوده از سکه

کاهش 34درصدی بارش‌ها نسبت به سال‌های نرمال

تخصیص گازوئیل به کامیون ها فقط براساس پیمایش انجام شود

قیمت طلای جهانی 17 دی؛ انس 0.03 درصد بالارفت

جزئیات قطارهای گردشگری اعلام شد/ شیرگاه و کاشان دو مقصد فعلی

لایحه دوفوریتی و طرح تک فوریتی رای نیاورد؛ دولت هم‌چنان باید خسارت نوسان نرخ ارز را به صنایع پرداخت کند

جزییات طرح تامین مالی میان مدت سرمایه در گردش بنگاه‌های کوچک و متوسط در بازار سرمایه/ تامین‌مالی شرکت‌ها از طریق عرضه خصوصی اوراق مرابحه کوچک و کوتاه مدت در بورس آغاز شد/ شرکت‌های متقاضی، درخواست‌های خود را برای انتشار اوراق، در سامانه ناب ثبت کنند

بابت خاموشی‌ها از مردم، کسبه و نانوایی‌ها دلجویی شود/ آغاز اصلاح ناترازی با تعرفه‌گذاری نباشد

آخرین قیمت دلار توافقی نیما/دلارحواله 66هزار 172 تومان شد

پرشدگی سدها به 44درصد رسید/کاهش ورودی و رشد خروجی آب از سدها

7 مزیت‌ سامانه سپهتن برای مالکان کامیون‌های سنگین

نکته کلیدی درباره بیت‌کوین فاش شد

آگهی ها

  • تریبون مردم
  • خبرنگار افتخاری و شهروند خبرنگار
  • رتبه‌بندی پایگاه‌های خبری فصل اقتصاد

© 2025 - www.fasleqtesad.ir . All Rights Reserved.